Activitate de job-shadowing îm Piacenza Italia

În perioada 24-28 martie 2025, 2 profesori din școala noastră au participat la o activitate de job-shadowing la D. D. Ottavo Circolo în Piacenza, Italia, în cadrul proiectului cu numărul de referință: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000208412. Pe parcursul celor 5 zile de mobilitate au participat la următoarele activități:
– întâlniri formale și informale cu conducerea școlii și personalul didactic;
– lecții susținute de către invățători, profesori și educatori (științe, lb.engleză, educație fizică, educație muzicală, educație plastică, educație socială);
– lecții susținute de către un expert Erasmus+;
– activități outdoor (activități de plantare și colectare, experimente);
– vizitarea școlii și discuții despre sistemul educational din Italia;
– discuții despre modul cu se organizează activitățile de protecție a mediului în procesul didactic, având în vedere principiul sustenabilității (economisirea surselor de energie, utilizarea și colectarea materialelor reciclabile, îmbunătățirea și protejarea mediului).
Activitățile la care au participat în cadrul acestei mobilități au ajutat în:
– îmbunătățirea competențelor de predare-învățare-evaluare – lecțiile la care s-a asistat au abordat strategii didactice moderne și interactive cu o mare varietate de metode și mijloace didactice (exemplu – folosirea CLIL la orele de educație fizică, educație plastică, folosirea unor metode inovatoare în predarea științelor și formarea competențelor verzi)
– prin asistarea la lecțiile în care s-au desfășurat experimente s-a dezvoltat abilitatea de a forma elevii în vederea căutării, colectării și procesării informației pentru a o folosi într-o manieră critică și sistematică, cu aplicabilitate în viața reală și înțelegerea facilă a fenomenelor care îi înconjoară
– s-a îmbunătățit abilitatea de a folosi strategii de învățare care să ajute elevii să înțeleagă și să cunoască natura, a rolului pe care îl au ca viitori cetățeni în protejarea și conservarea ei
(activități de plantare, ecologizare, confecționare de obiecte din materiale reciclabile care pot fi folosite în procesul didactic). Școala încuraja deplasarea elevilor la școală și către școală pe jos, cu trotinetele sau bicicletele. Toți elevii erau învățați să colecteze selectiv deșeurile, școala își producea singură energia electrică, având montate panouri solare pe clădire. De asemenea elevii participau la multe proiecte pe tema protejării mediului. Pe holurile școlii erau expoziții, panouri, care ilustrau activitățile desfășurate în cadrul acestora.
– s-au îmbunătăți strategiile de a forma elevii pentru colaborare, comunicare interculturală, valorizarea diversităţii şi respectul faţă de celălalt, deschiderea pentru a depăşi prejudecăţile. În școală erau foarte mulți elevi proveniți din alte țări pentru care se foloseau diverse metode și tehnici de integrare.
– s-au îmbunătățit competențele de a forma elevii pentru aprecierea critică şi estetică a artei, precum şi a propriei exprimări printr-o varietate de mijloace, folosind propriile aptitudini;
A fost o activitate care a însemnat, pe lângă schimb de bune practici educaționale și o punte între cele două țări și culturi europene, a două țări surori, România și Italia.