Istoric, Valori, Tradiții

Localizare, scurt istoric

Şcoala noastră se află în cartierul Noua, în partea de sud-est a oraşului Braşov, lângă intrarea dinspre Bucureşti. Acest cartier impresionează prin frumuseţea cadrului natural, fiind aşezat la poalele muntelui Postavaru, sub vârful Crucurul Mic.

Înainte de primul război mondial locuiau în acest cartier 5-6 familii de saşi, care aveau în oraş diverse fabrici şi aproximativ 30-35 de familii de români. În această perioadă cartierul nu avea nici şcoală, nici biserică. Copiii saşilor, puţini la număr, frecventau şcolile din Braşov, iar copiii românilor erau obligaţi să parcurgă 2-3 km până la gradiniţa sau şcoala primară din Dârste.

În toamna anului 1945 a fost înfiinţată clasa I, ca mai apoi, cu ajutorul comunităţii, să se mai infiinţeze trei clase primare. La sfârşitul anului şcolar 1945-1946 au absolvit 4 clase, aproximativ 180 de elevi. În anul 1949 funcţionarea şcolii devine aproape imposibilă datorită numărului mare de copii. Cu ajutorul Primăriei, se începe construcţia şcolii. Prin efortul comunităţii şi a cadrelor didactice, clădirea este dată în funcţiune în anul şcolar 1950-1951, funcţionând ca o şcoală cu opt clase.

În septembrie 2009, prin decizia I.S.J. Braşov, Şcoala Generală Nr.9  Braşov primeşte alte două corpuri de clădire, prin comasarea şcolilor 29 şi 21 cu Şcoala Gen. Nr. 9 Braşov. Astăzi în cartierul Noua există o singură şcoală, cu trei corpuri de clădire, unde învaţă un număr de 730 de elevi şi 54 de cadre didactice.

Atât prin sprijinul autorităţilor locale cât şi cel al părinţilor constituit în Asociaţia Părinţilor din Şcoala Generală Nr. 9 Braşov, şcoala are dotări materiale de excepţie care permit desfăşurarea unui act educativ performant.

Condusi  de  invatatori  si  profesori inimosi, cu daruire  si  vocatie  pentru  profesie, elevii scolii  obtin rezultate  remarcabile  atat in activitatea  scolara  cat  si cea  extrascolara.

Procentele  de  promovare  sunt  peste  95% si  foarte  multi  absolventi  sunt  admisi la  colegiile   de  prestigiu  din oras.

In  scoala  se  desfasoara  mai  multe  proiecte  educationale  in parteneriate  cu  multe  institutii  din  comunitate  cat  si  proiecte   internationale cu numeroase tari din Europa.

In anul 2008, cand a implinit 60 de ani de existenta, scoala a primit numele geografului brasovean Nicolae Orghidan.

Şcoala noastră, datorită dotărilor şi a condiţiilor oferite, este acum o şcoală de nivel european.În aprilie 2012 Şcoala Generală Nr. 9 ,,Nicolae Orghidan" a fost desemnată una dintre câştigătoarele competiţiei naţionale pentru obţinerea titlului de ŞCOALĂ EUROPEANĂ.

Valori și tradiții

Intreaga activitate a şcolii noastre are la baza cateva valori fundamentale. Dorim sa fim o comunitate  care  dezvoltă  respectul  pentru  sine  şi  pentru  ceilalţi, toleranta, cinstea, corectitudinea, demnitatea, responsabilitatea.  Intregul act educational urmareste ca la  finalul studiilor gimnaziale elevii sa devina independenţi, încrezători, adaptabili.. Scopul nostru este ca fiecare dintre ei să dezvolte un simţ pozitiv al propriilor realizări în toate domeniile, nu numai în activităţile curriculare pe care le oferim, ci şi în cele extracurriculare.

Tradiții:

Uniforma școlii – sacou bleumarin, cămaşă alba/bleu , pantalon/fustă bleumarin, cravată, matricola scolii

Ziua școlii

În fiecare an , pe data de 6 decembrie elevii și profesorii școlii noastre, alături de comunitate, sărbătoresc ziua școlii, în cinstea marelui geograf  brașovean, al carui nume scoala il poarta cu mandrie.

Nicolae Orghidan  s-a născut în oraşul de la poalele Tâmpei, la 6 decembrie 1881, chiar de ziua Sf. Nicolae. După absolvirea cursurilor Liceului „Andrei Şaguna”, şcoală de elită a Braşovului, în 1901 trecea Carpaţii şi, asemeni multor tineri români ardeleni cu tragere de inimă pentru învăţătură, se îndrepta spre Universitatea din Bucureşti. La 3 noiembrie 1901, în prezenţa lui Titu Maiorescu, rostea disertaţia inaugurală Obiectul geografiei, moment ce consemnează, în România, începutul instituţionalizat al învăţământului geografic universitar.

Ziua absolvenţilor – parada claselor a VIII-a în ultima zi de şcoală. Fiecare clasă defilează în uniforma, urcă apoi pe scara profesorilor, pe sub ghirlande de flori ţinute de elevii claselor mai mici, spre ultima ora de dirigienţie.

Cercuri şi cenacluri – Cenaclul “Suflet de carte”, Cercul “Micul geograf”, “Cultul eroilor”

Echipe de: karate, dansuri de societate, dansuri populare, chitara

Festivaluri și concursuri inițiate de școală: Festivalul ,,Comoara Etno” (5 editii ), Concursul de orientare turistica (4 editii) , Concursul ,,Impreuna reusim” (8 editii)